| Autor |
Wiadomość |
< Historia ~ Młodzi Historycy |
|
OZ.RX-5000
|
Napisane: 08-02-2007 |
|
|
| Posty: 198Lokalizacja: Miasto: BolkówDołączył(a): 24-07-2006
|
Wpadłem na nie głupi pomysł nie wiem jak się na to ludzie zapatrują, dla tego chciałem was oto zapytać. Jest nas wielu, każdy posiada jakieś materiały archiwalne jakieś nieoficjalne zbiory - treści i temu podobne - co myślicie jakbyśmy zrobili nieoficjalną książkę w formie cyfrowej (PDF czy coś w tym stylu) o treści naszego miasta. Czyli zebrali wszystkie możliwe materiały i połączyli w jedną całość. Wielu ludzi chciało by poczytać historię naszego miasta, chciało by się zagłębić w nieznanych motywach, chociażby znaczenie naszego bolkowskiego herbu. Chciałem was zmobilizować do współpracy. Wiem, że nie będzie to prosta sprawa a nawet dość czasochłonna... Np dużo skanowania, wrzucania w OCR a niekiedy nawet przepisywania. Na pewno będzie trzeba samemu coś zredagować. W jedności siła.  Wg mnie to może okazać się nawet świetną zabawą
Pokażemy innym że Bolków jest naprawdę pięknym miasteczkiem
Proszę o opinie...
_________________ [center] [/center] |
|
|
|
|
|
Goofy
|
|
|
Administrator Posty: 1468Lokalizacja: BolkówDołączył(a): 08-04-2005
|
Miałem kiedyś podobny pomysł, nawet założyłem domenę, ale to nie ma większego sensu, książki są objęte prawem autorskim. Zresztą mało kogo interesuje historia więc po co? Co z tego, że miasto niby ma ciekawe dzieje, jak teraz wygląda gorzej niż w czasach kiedy mieszkali tu Niemcy, ba może nawet gorzej niż w PRL  pamięta ktoś jeszcze?
A jak chcesz opracować coś takiego to polskie źródła są mało przydatne, trzeba czytać niemieckie, zobacz bibliografię w tych polskich wszędzie niemieckie dzieła. Inna sprawa to ta ich czcionka, jakoś nie lubię czytać gotyckich literek. Dobra, nie marudzę więcej.
_________________ 'Niezależnie od tego czy uważasz, że odniesiesz sukces czy też że nie... i tak masz rację.'
Henry Ford
_________
goofy.bolkow.net |
|
|
|
|
|
pablo
|
|
|
| Posty: 518Lokalizacja: BOLKÓWDołączył(a): 11-02-2006
|
dużo pracy dla paru osób... wątpię aby większe grono zainteresowało się tą prezentacją... a dla paru osób nie ma sensu się męczyć...
|
|
|
|
|
Goofy
|
|
|
|
_________________ 'Niezależnie od tego czy uważasz, że odniesiesz sukces czy też że nie... i tak masz rację.'
Henry Ford
_________
goofy.bolkow.net |
|
|
|
|
|
novia
|
Napisane: 13-02-2007 |
|
|
| Posty: 260Lokalizacja: Bolków, JaworDołączył(a): 24-04-2006
|
Ale macie zapał  aż normalnie mi pomysł do głowy strzelił. Jeżeli dojdzie do skutku ta nasza MRM, to jednym z pierwszysch moich wniosków będzie zorganizowanie skrzynki czasu. Pewnie juz nie jednokrotnie niejeden miał podobny pomysł. Jeżeli ciężko u nas z pamięcią o dawnych czasach, może zadbajmy o to, żeby w przyszłości o nas coś wiedzieli.
Z miłą chęcią bym się przyłączyła do takiego pomysłu, ale nie mam w ogóle dostępu do takich rzeczy.
Nie wiem czy oglądacie czasami 4funTV. Tam ostatnio pokazywali szkołę w której zorganizowali - komunistyczny dzień. Wszyscy się poprzebierali jak na tamte czasy przystało, rozdawało się papier do toalety kawałkami, można było kupic ocet i szare mydło itd. Może też warto pomyślec o czymś w stylu- komunizm oczami młodych? Ja tam na przykład znam te czasy tylko z opowieści.
|
|
|
|
|
Goofy
|
Napisane: 13-02-2007 |
|
|
|
Już mamy taką skrzynkę  za 200 lat materiały z portalu pewnie się przydadzą nie jednemu historykowi.
Henry Ford
_________
goofy.bolkow.net |
|
|
|
|
|
pablo
|
Napisane: 14-02-2007 |
|
|
| Posty: 518Lokalizacja: BOLKÓWDołączył(a): 11-02-2006
|
skrzynka czasu była by dużo lepsza niż pomysł na nieoficjalną książkę w formie cyfrowym!! a co do dnia komunistycznego to zaraz by się afera zrobiła! ale to akurat moim zdaniem dobrze!!!  więc można coś pomyśleć!
|
|
|
|
|
|
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości