Autor Wiadomość

<  Historia  ~  Młodzi Historycy

PostNapisane: 08-02-2007
Posty: 198Lokalizacja: Miasto: BolkówDołączył(a): 24-07-2006
Wpadłem na nie głupi pomysł nie wiem jak się na to ludzie zapatrują, dla tego chciałem was oto zapytać. Jest nas wielu, każdy posiada jakieś materiały archiwalne jakieś nieoficjalne zbiory - treści i temu podobne - co myślicie jakbyśmy zrobili nieoficjalną książkę w formie cyfrowej (PDF czy coś w tym stylu) o treści naszego miasta. Czyli zebrali wszystkie możliwe materiały i połączyli w jedną całość. Wielu ludzi chciało by poczytać historię naszego miasta, chciało by się zagłębić w nieznanych motywach, chociażby znaczenie naszego bolkowskiego herbu. Chciałem was zmobilizować do współpracy. Wiem, że nie będzie to prosta sprawa a nawet dość czasochłonna... Np dużo skanowania, wrzucania w OCR a niekiedy nawet przepisywania. Na pewno będzie trzeba samemu coś zredagować. W jedności siła. :D Wg mnie to może okazać się nawet świetną zabawą :)

Pokażemy innym że Bolków jest naprawdę pięknym miasteczkiem :)

Proszę o opinie...

Miałem kiedyś podobny pomysł, nawet założyłem domenę, ale to nie ma większego sensu, książki są objęte prawem autorskim. Zresztą mało kogo interesuje historia więc po co? Co z tego, że miasto niby ma ciekawe dzieje, jak teraz wygląda gorzej niż w czasach kiedy mieszkali tu Niemcy, ba może nawet gorzej niż w PRL :d pamięta ktoś jeszcze? :p

A jak chcesz opracować coś takiego to polskie źródła są mało przydatne, trzeba czytać niemieckie, zobacz bibliografię w tych polskich wszędzie niemieckie dzieła. Inna sprawa to ta ich czcionka, jakoś nie lubię czytać gotyckich literek. Dobra, nie marudzę więcej.

goofy.bolkow.net
dużo pracy dla paru osób... wątpię aby większe grono zainteresowało się tą prezentacją... a dla paru osób nie ma sensu się męczyć...

AdministratorAdministratorPosty: 1468Lokalizacja: BolkówDołączył(a): 08-04-2005
Ja OZ.RX-5000 jesteś taki chętny to zapraszam:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria: ... olk%C3%B3w

Możesz zacząć od opisu poszczególnych zabytków w gminie.

[ Dodano: 08-02-2007 ]
Ja powiedział Pablo nie warto niczego robić dla paru osób.

goofy.bolkow.net
PostNapisane: 13-02-2007
Posty: 260Lokalizacja: Bolków, JaworDołączył(a): 24-04-2006
Ale macie zapał :lol: aż normalnie mi pomysł do głowy strzelił. Jeżeli dojdzie do skutku ta nasza MRM, to jednym z pierwszysch moich wniosków będzie zorganizowanie skrzynki czasu. Pewnie juz nie jednokrotnie niejeden miał podobny pomysł. Jeżeli ciężko u nas z pamięcią o dawnych czasach, może zadbajmy o to, żeby w przyszłości o nas coś wiedzieli.
Z miłą chęcią bym się przyłączyła do takiego pomysłu, ale nie mam w ogóle dostępu do takich rzeczy.
Nie wiem czy oglądacie czasami 4funTV. Tam ostatnio pokazywali szkołę w której zorganizowali - komunistyczny dzień. Wszyscy się poprzebierali jak na tamte czasy przystało, rozdawało się papier do toalety kawałkami, można było kupic ocet i szare mydło itd. Może też warto pomyślec o czymś w stylu- komunizm oczami młodych? Ja tam na przykład znam te czasy tylko z opowieści.

PostNapisane: 13-02-2007
AdministratorAdministratorPosty: 1468Lokalizacja: BolkówDołączył(a): 08-04-2005
Już mamy taką skrzynkę :d za 200 lat materiały z portalu pewnie się przydadzą nie jednemu historykowi.

goofy.bolkow.net
PostNapisane: 14-02-2007
skrzynka czasu była by dużo lepsza niż pomysł na nieoficjalną książkę w formie cyfrowym!! a co do dnia komunistycznego to zaraz by się afera zrobiła! ale to akurat moim zdaniem dobrze!!! :badgrin: :badgrin: :badgrin: więc można coś pomyśleć!

Strefa czasowa: UTC + 1
Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości
Szukaj:

Skocz do: